10 lucruri uimitoare despre creierul nostru

10 lucruri uimitoare despre creierul nostru

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 March 2021 in CuriozitățiSanatateStiinta

Creierul este unul dintre cele mai misterioase organe din corpul uman. Iată câteva lucruri interesante care vă vor ajuta să aflați mai multe despre aceasta.

1. Creierul nu simte durere

Te-ai întrebat vreodată cum efectuează neurochirurgii o intervenție chirurgicală pe creier fără anestezie? Pur și simplu nu există receptori ai durerii în creier. Dar sunt în meningele și vasele de sânge. Prin urmare, atunci când simțim o durere de cap, nu creierul în sine este cel care doare, ci țesuturile din jur.

2. Creierul funcționează mai greu atunci când dormim

Pe măsură ce funcționează, creierul creează câmpuri electrice care pot fi măsurate pe suprafața scalpului utilizând electroencefalografia (EEG). Ni se pare că în timpul somnului creierul este oprit, dar de fapt funcționează chiar mai activ decât în ​​timpul zilei. În perioada de veghe, produce unde alfa și beta, iar în timpul somnului, în special în stadiile incipiente, unde theta.

Amplitudinea lor este mai mare decât cea a altor unde.

3. Celulele creierului nu sunt doar neuroni

Un neuron are aproximativ zece celule gliale. Acestea oferă neuronilor acces la nutrienți și oxigen, separă neuronii unul de celălalt, participă la procesele metabolice și la transmiterea impulsurilor nervoase.

4. Dragostea poate fi văzută pe imaginile MRI

Unii oameni cred că dragostea este doar un concept, dar scanările MRI ale creierului dovedesc contrariul. Persoanele în această stare au zone active ale creierului care sunt asociate cu plăcerea. Imaginile arată cum „luminează” locurile în care este prezentă dopamina – un neurotransmițător care provoacă senzații plăcute.

5. Creierul produce suficientă energie electrică pentru a aprinde un bec mic

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Stanford, care lucrează la un procesor similar cu inteligenta creierului uman, pentru funcționarea unui procesor care să aibă caracteristicile creierului va fi nevoie de cel puțin 10 megawați de energie electrică.

Însă neuronii noștri produc singuri suficientă energie în timpul zilei pentru a aprinde un bec. În plus, creierul funcționează mult mai repede decât cele mai inteligente computere.

6. Creierul are 60% grăsime

Creierul este organul care conține cele mai multe grăsimi. De aceea, o dietă bogată în grăsimi utile (omega-3 și omega-6) este atât de necesară pentru sănătatea sa. Ele întăresc pereții celulelor creierului, precum și transportă și depozitează vitamine liposolubile. În plus, grăsimile reduc inflamația și ajută sistemul imunitar să funcționeze corect.

7. Celulele nervoase au nevoie de oxigen și glucoză pentru a supraviețui

Aceste două substanțe sunt necesare pentru funcționarea și supraviețuirea creierului uman. Dacă nu primește suficient oxigen sau glucoză timp de 3-5 minute, celulele mor și procesul este ireversibil. Interesant este că moartea nu se întâmplă niciodată instantaneu. Chiar dacă o persoană este decapitată, creierul nu moare câteva minute atât timp cât celulele sale conțin oxigen și glucoză.

8. Cantitatea de memorie a creierului este aproape nelimitată

În creierul nostru, spre deosebire de computere și telefoane, spațiul nu se epuizează niciodată. Deși, de exemplu, lipsa somnului poate afecta negativ capacitatea de a-și aminti datele.

9. Creierul, ca și mușchii, este supus regulii „Folosește sau pierde”

Ne putem extinde rezerva cognitivă sau capacitatea înnăscută a creierului de a se recupera, prin diferite tipuri de învățare și experiențe noi. S-a dovedit că persoanele cu rezerve cognitive mai dezvoltate fac față mai bine surprizelor. Dar dacă creierul nu folosește această rezervă va fi redusă.

10. Memoria pe termen scurt este suficientă pentru 20-30 de secunde

V-ați întrebat vreodată de ce, după o scurtă distragere a atenției, uităm ce am vrut să spunem? Acest lucru se datorează capacității creierului de a stoca cantități mici de informații în memorie. Le salvează pentru acces rapid, dar numai pentru 20-30 de secunde. Numerele, de exemplu, sunt stocate în memorie în medie 7,3 secunde, iar literele – 9,3.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!