10 lucruri despre stopul cardiac pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.

10 lucruri despre stopul cardiac pe care toată lumea ar trebui să le cunoască.

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 November 2020 in SanatateSfaturi si Trucuri

Cunoașteți pe cineva care a suferit un stop cardiac? Această afecțiune apare brusc, având aproape nicio șansă de supraviețuire.

Deși este adesea confundat cu infarctul miocardic, acestea sunt complet diferite.

Iată cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știți despre stopul cardiac.

1. Stopul cardiac este o cauză frecventă de deces.

Rata mortalității în rândul celor care au suferit stop cardiac este de 95%. Peste 450.000 de oameni suferă de această boală în fiecare an.

Când inima nu mai bate, sângele nu mai circulă. Creierul, ficatul, rinichii și alte organe nu primesc sângele și oxigenul de care au nevoie pentru a supraviețui.

2. Infarctul și stopul cardiac sunt două lucruri diferite.

Un atac de cord (infarct) reprezintă o oprire temporară a fluxului de sânge către inimă. Cheagul de sânge se deplasează către ventriculi, provocând un blocaj, însă sângele circulă în continuare.

Cu toate acestea, atunci când inima se oprește, sângele nu se mișcă, deoarece inima nu bate. Ambele evenimente se pot întâmpla în același timp.

3. Timpul de salvare este de 6-12 minute.

Aveți între 6 și 12 minute pentru a ajuta pe cineva cu stop cardiac. Prin urmare, sunați urgent la o ambulanță. În tot acest timp puteți efectua resuscitarea cardio pulmonară!

4. Utilizarea unui defibrilator va crește șansele de supraviețuire.

Probabilitatea este de 7-10%. În majoritatea cazurilor, situația este atât de critică încât nimic nu ajută.

5. Majoritatea oamenilor mor din cauza unui stop cardiac.

Mulți dintre noi avem boli de inimă despre care nici măcar nu știm. Prin urmare, verificați-vă inima în mod regulat.

6. Stopul cardiac poate apărea la orice vârstă.

Este mai probabil ca oamenii să aibă probleme cardiace între 20 și 30 de ani, însă riscul crește doar atunci când o persoană atinge vârsta de 50 de ani.

7. Stopul cardiac poate avea loc acasă.

Una dintre cele mai mari temeri pe care le au oamenii este că se vor suferi un stop cardiac când vor fi în vacanță, într-un avion sau în public. Cu toate acestea, peste 75% din cazuri se întâmplă acasă.

8. Boala cardiacă este cea mai frecventă cauză de stop cardiac.

Aritmiile sau ritmurile cardiace anormale sunt cea mai frecventă cauză a stopului cardiac.

9. Sportul poate juca împotriva ta.

Cei implicați în sporturile de contact sunt mai predispuși să sufere de insuficiență cardiacă. De exemplu, baseball unde nu există suficientă protecție pentru inimă și zonă.

10. Resuscitarea cardio-pulmonară a fost inventat în 1956.

Dr. James Elm și Dr. Peter Safar au inventat resuscitarea cardio-pulmonară. În întreaga lume sunt organizate sesiuni de instruire pentru a preda această metodă esențială de salvare a vieții.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!