10 alimente care nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor de peste 50 de ani

10 alimente care nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor de peste 50 de ani

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 November 2020 in LifeStyleSanatateViata

Oamenii de peste 50 de ani au nevoie de mai puține calorii, dar de mai multe vitamine pentru a menține sănătatea și bunăstarea. O alimentație echilibrată este importantă la orice vârstă, dar după 50 de ani devine absolut necesară.

Iată 10 alimente de care au nevoie persoanele peste 50 de ani:

1. Leguminoase

Diabetul de tip 2, nivelurile ridicate de colesterol și bolile de stomac se pot preveni prin consumul de fasole cât mai des posibil. Conține o mulțime de fibre vegetale, a căror deficiență o simțim la orice vârstă, dar mai ales după 50 de ani.

2. Făină de ovăz

Riscul de boli cardiovasculare crește semnificativ la bărbați după 45 de ani și la femei după 55 de ani. Prin urmare, trebuie să mâncați alimente care scad colesterolul. Făina de ovăz este o sursă ideală de fibre solubile  care elimină colesterolul din organism.

3. Mere

Merele sunt pline de nutrienți: sunt o sursă excelentă de vitamina C, precum și vitamina B12. De asemenea, conțin flavonoide care combat cancerul și cantități mari de fibre care previn constipația.

4. Nuci

Nucile sunt bogate în grăsimi nesaturate și steroli vegetali care le fac pur și simplu indispensabile inimii. Mănâncă câteva nuci în fiecare zi și îți poți reduce semnificativ riscul de boli de inimă. Acest lucru vă va ajuta să reduceți nivelul colesterolului cu o medie de 5%.

5. Legume verzi

Broccoli, spanacul, salata verde sunt surse de fier, a căror nevoie crește odată cu înaintarea în vârstă. Cu cât îmbătrânim, cu atât corpurile noastre absorb mai mult fier și cu atât avem mai mult nevoie de el.

6. Iaurt

Pentru a minimiza riscul de osteoporoză, persoanelor peste 50 de ani li se recomandă să consume minimum 1200 mg de calciu pe zi. O sursă excelentă a acestuia este iaurtul, care este mai digerabil decât laptele simplu.

7. Morcovi

Morcovii sunt bogați în antioxidanți, care au proprietăți de combatere a cancerului. Cercetările arată că persoanele care consumă morcovi au un risc mai mic de a dezvolta cancer pulmonar. În plus, betacarotenul din morcovi este transformat în vitamina A în organism, ceea ce ajută la protejarea ochilor.

8. Sfecla

Energia și sănătatea inimii pot fi sporite de sfeclă. Mai mult, substanțele speciale conținute de această legumă  pot reduce tensiunea arterială și dilata vasele de sânge. Sfecla este bogată în vitaminele A și C, acid folic, fibre și oligoelemente, calciu, potasiu, mangan și fier.

9. Ciocolata neagra

Doar 30-60 g de ciocolată neagră pe zi vă vor ajuta să reduceți tensiunea arterială și colesterolul, să diminuați riscul apariției bolilor de inimă și să îmbunătățiți funcția creierului. Ciocolata neagră conține fibre, fier, mangan, cupru, potasiu, fosfor, zinc, seleniu și magneziu.

10. Avocado

Avocado este o sursă excelentă de aproape 20 de vitamine și minerale, inclusiv potasiu, cupru și vitaminele B, C, E și K. Consumul regulat de avocado vă va oferi grăsimi saturate sănătoase pentru inimă și vă va ajuta să vă mențineți tensiunea arterială normală.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!