Nu va fie frica de o nastere mai tarzie, femeile care nasc dupa varsta de 30 de ani, traiesc mai mult

Nu va fie frica de o nastere mai tarzie, femeile care nasc dupa varsta de 30 de ani, traiesc mai mult

Publicat de Larisa Moldovan pe 29 August 2017 in Sanatate

Femeile care decid sa faca copii la o varsta inaintata pot trai mai mult, cel putin asa sugereaza un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Coimbra, Portugalia. Acest lucru este valabil mai ales in cazul femeilor care la aceasta varsta dau nastere primului lor copil, constata cercetatorii in raportul publicat recent in revista de specialitate “Journal of Public Health”, scrie netdoctor.co.uk.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au colectat datele medicale de la centrele de stat ale tarilor membre UE intre anii 2004 si 2013 si au analizat speranta de viata a femeilor, precum si varsta la care au dat nastere pentru prima data.

In analiza lor, specialistii au avut in vedere si alti factori ce tin de stilul de viata si care ar putea influenta longevitatea acestora.

“Exista o serie de factori ce determina speranta de viata a unei femei, dar cel mai suprinzator lucru pe care l-am constatat pe parcursul acestui studiu a fost varsta la care a avut loc prima nastere. Constatarile noastre incurajeaza femeile trecute de varsta de 30 de ani sa conceapa,” declara autorii studiului.

“Cele mai neasteptate rezultate ale studiului au aparut in randul persoanelor din tarile in care prima sarcina are loc in mod obisnuit la varste inaintate. Cu cat acestea au conceput mai tarziu in viata, cu atat speranta de viata a crescut,” mai adauga acestia.

In Europa, varsta medie la care femeile concepeau primul copil in urma cu cinci ani era de 28 de ani, iar varsta medie la care acestea ramaneau gravide, fie cu primul sau cu al doilea copil, era la momentul respectiv de 30 de ani.

Desi atitudinea asupra varstei la care are loc prima nastere s-a schimbat de-a lungul timpului in randul femeilor, conceptia conform careia fertilitatea incepe sa scada in randul acestora dupa varsta de 30 de ani a ramas in continuare larg raspandita.

Autorii sunt de parere ca acest mit a fost demult depasit, datorita constatarilor la care specialistii au ajuns in urma studiilor de specialitate efectuate pe aceasta in ultimii ani.

Desi este adesea citat in literatura de specialitate faptul ca una din trei femei cu varste de peste 35 de ani intampina probleme in a ramane insarcinata, aceasta statistica are 300 de ani, sunt de parere autorii, conform sursei citate.Un studiu efectuat in 2004 in randul a 770 de femei din Europa a constatat ca 82% dintre femeile cu varste intre 35 si 39 de ani pot ramane insarcinate daca intentioneaza acest lucru si fac sex neprotejat de doua ori pe saptamana.

Numai in Marea Britanie majoritatea nasterilor sunt efectuate la varsta de 30 de ani, potrivit raportului eliberat de Office of National Statistics in urma cu doi ani.

“Rata scazuta de nasteri in randul femeilor de pana in 30 de ani si cresterea numarului de nasteri la cele de peste 30 de ani reflecta tendintele anilor 1970 si intentia de a intarzia perioada fertilitatii cat mai mult in randul acestora,” mai adauga autorii studiului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!