Dușmanii și invidioșii nu apar din cauza unei vieți proaste. Dacă îi ai, înseamnă că au pentru ce să invidieze. Un om talentat și prosper întotdeauna va avea defăimători.

Dușmanii și invidioșii nu apar din cauza unei vieți proaste. Dacă îi ai, înseamnă că au pentru ce să invidieze. Un om talentat și prosper întotdeauna va avea defăimători.

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 June 2018 in Pilde

Într-o țară, oamenii credeau atât de mult în providență că aveau următorul obicei: persoana condamnată la moarte, înainte de executare, trăgea la sorți. În sac se puneau numai două bilețele: pe unul era scris „Viață”, iar pe altul „Moarte”. Dacă vinovatul trăgea primul bilețel, acesta era amnistiat, dacă al doilea, sentința se executa imediat. În acest fel, fiecare condamnat avea o speranță până în ultimul moment.

Așa s-a întâmplat că un om și-a deschis propria afacere, care a început să înflorească. Dar succesul i-a adus din păcate și dușmani, a căror calomnie a dus până la arestul său și, într-un final, până la pedeapsa cu moartea.

Știind că fiecare condamnat are o șansă să supraviețuiască, dușmanii au furat din sac bilețelul pe care scria „Viață” și au mai adăugat unul pe care scria „Moarte”. În acest fel, răufăcătorii l-au lipsit de orice posibilitate să tragă biletul norocos, așa că îl aștepta executarea pedepsei cu moartea.

Dar omul avea și prieteni. Ei au aflat despre fapta dușmanilor, au pătruns în camera condamnatului și i-au povestit ce-l așteaptă. Prietenii l-au sfătuit să solicite judecătorilor verificarea sacului înainte de tragerea la sorți.

Auzind toatea astea, condamnatul s-a bucurat, și-a rugat prietenii să nu spună nimănui despre cele aflate și s-a arătat convins că propunerea lor nu-l va salva.

Prietenii au crezul că situația creată l-a făcut să-și piardă mințile, dar au acceptat să păstreze secretul.

A doua zi dimineața, omul a tras la sorți și a fost eliberat.

Atât prietenii, cât și dușmanii nu puteau înțelege cum a reușit el să scape de moarte.

Acesta a procedat în felul următor: atunci când a scos bilețelul, el l-a înghițit, fără să-l citească. Astfel, judecătorilor nu le-a rămas decât să verifice bilețelul rămas. Iar așa cum pe el era scris „Moarte”, reieșea că pe cel scos scria „Viață”.

Reține: dușmanii și invidioșii nu apar din cauza unei vieți proaste. Dacă îi ai, înseamnă că au pentru ce să invidieze. Un om talentat și prosper întotdeauna va avea defăimători.

Grădina sufletului (o pildă foarte frumoasă)

Un creştin l-a întrebat pe duhovnicul său:

– Părinte, aş vrea să fiu un bun creştin, să am o viaţă fără păcate. Ce trebuie să fac mai întâi, ce este cel mai important?

– O, fiule, totul este important. Ia spune-mi, dacă ai o grădină în care plantezi tot felul de flori frumoase, aştepţi să crească ? Aşa, fără să faci nimic, or să răsară ele?

– Nu, părinte, trebuie să le ud…

– Dar dacă le uzi şi atât, vor creaşte ele mari şi frumoase?

– Nu, părinte, trebuie şi să muncesc, să am grijă de ele, să nu fie distruse de buruieni…

– Dar dacă le dai toate acestea, şi nu vor avea lumină, pot ele să crească?

– În nici un caz, părinte, atunci toată munca mea nu-şi are rostul, florile nu vor creşte niciodată.

– Acum ai înţeles, fiule ?! Sufletul nostru este asemenea unei grădini, în care sunt semănate cele mai frumoase flori: dragostea, credinţa, bunătatea, cumpătarea, omenia… Noi, însă, trebuie să avem grijă de această grădină din sufletul nostru, ca tot ce este acolo să înflorească. Doar astfel sufletul omului se umple de frumuseţe.

Ce trebuie să facem pentru toate acestea ? Să avem grijă ca buruienile păcatelor să nu prindă rădăcini în suflet, să veghem mereu ca răul să nu se cuibărească în noi, fiindcă, odată intrat, este foarte greu să-l mai scoţi. Şi ce mai trebuie să facem pentru grădina sufletului ? Să o udăm mereu cu apa dătătoare de viaţă, care este rugăciunea.

Dar ele tot n-ar creşte, dacă nu le-ar încălzi pe toate lumina binefăcătoare a dragostei dumnezeieşti. Şi unde ar putea găsi sufletele noastre mai multă căldură şi lumină dumnezeiască, dacă nu în Biserică ?!

E, poţi tu să-mi spui, fiule, ce este mai important ? Toate sunt importante. Fii mereu atent la sufletul tău, ai grijă de el, fiindcă atunci şi Dumnezeu te va ajuta.

Doar aşa, prin munca noastră şi cu ajutorul Domnului, florile minunate din sufletele noastre, adică dragostea, credinţa şi toate lucrurile bune pe care Dumnezeu ni le-a dăruit, vor creşte nestingherite, iar viaţa ni se va umple de fericire.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!