Cum sa scapi de grijile care iti ruineaza viata

Cum sa scapi de grijile care iti ruineaza viata

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 January 2018 in Personalitate

In ceea ce priveste grijile, psihologii au observat ca oamenii nu sunt foarte diferiti. In general, cu totii isi fac griji legate de finante, relatii, infatisare, sanatate, evenimente viitoare si sine.

Multe persoane se lasa consumate de aceste ganduri negre, in vreme ce altii pur si simplu nu le baga in seama. Cum de unii reusesc sa-si pastreze buna dispozitie in vreme ce altii se lasa zdrobiti de griji?

Iata 8 griji care iti ruineaza viata si cum sa scapi de ele.

1. Grijile financiare nu-ti dau pace noaptea

Cum sa scapi de ele: vorbeste cu partenerul de viata sau cu un prieten in care ai incredere despre situatia ta financiara. In acest fel vei avea o situatie mai clara a problemelor legate de bani si, prin urmare, vei gasi mai usor o solutie.

2. Te gandesti: „De ce nu pot castiga mai multi bani”? Sau „De ce nu avansez in cariera”?

Cum sa scapi de ele:

a) Concencentreaza-te pe abundenta. Este credinta potrivit careia belsugul se afla pretutindeni iar colaborarea creste sansele de succes ale tuturor.

b) In ceea ce priveste cariera, in fiecare dimineata scrie 3 pasi care te pot aduce mai aproape de evolutia pe care ti-o doresti. Apoi programeaza acesti pasi. Poate ti se va parea ciudat insa: „daca nu planifici nu lucru el nu exista”?

3. Ai vrea sa cumperi ceva insa esti ingrijorat ca vei depasi bugetul

Cum sa scapi de grija: Conceptul amanarii gratificarii este cheia aici. Daca vrei o vacanta intr-o statiune de lux, atunci foarte bine. Doar asigura-te ca faci cateva ore suplimentare si sa castigi mai multi bani cu cateva luni inainte sa mergi in concediu.

4. Esti ingrijorat ca cineva castiga mai mult decat tine

Cum sa scapi de grija: Concentreaza-te pe abundenta si nu pe lipsuri. Cei care vad doar partea goala a paharului sunt suspiciosi, gelosi si cred ca nu sunt suficienti bani sau sanse de succes pentru toata lumea.

5. Esti ingrijorat ca una-doua persoane din anturajul tau te trag in jos

Cum sa scapi de grija: Incearca ca in mod activ sa eviti persoanele negative. Nu ramane alaturi de prietenii care vad mereu ce nu merge, ce nu functioneaza. Cel mai mare cadou pe care ti-l poti face singur este sa te inconjori de oameni care iti dau o stare de spirit pozitiva.

6. Kilogramele in plus iti dau batai de cap

Cum sa scapi de grija: In ciuda reclamelor, nu exista o pastila mafica care sa te faca suplu peste noapte. Insa exista anumite lucruri pe care le poti face. Nu, nu poti controla genele, insa tu decizi cat si ce mananci si daca faci sau nu miscare. Controleaza ceea ce poti pentru ca restul nu conteaza.

7. Te gandesti la evenimente din viitor care ar putea sau nu sa se intample

Cum sa scapi de grija: Potrivit specialistului in dezvoltare personala Wayne Dyer, grijile te impiedica sa traiesti in prezent. Nu irosi momentul prezent ingrijorandu-te de viitor.

8. Iti este teama ca nu esti suficient de bun

Cum sa scapi de grija: Cheia este recunostinta. Petrece cateva momente in fiecare zi gandindu-te la trei lucruri pentru care esti recunoscator. Multumind lui Dumnezeu, Universului pentru ceea ce ai si nu vei mai fi atat de dur cu tine insuti.

4 moduri prin care sa eviti suprasolicitarea creierului

Traim intr-o era in care exista o multime de informatii. Si, in vreme ce multi oameni se simt inundati cu datele pe care le primesc zilnic, societatea actuala necesita luarea deciziilor foarte rapid. Potrivit psihologului Daniel Levitin, autorul volumului „Creierul organizat: Cum sa gandesti corect intr-o perioada supraaglomerata cu informatii”, sustine ca informatiile in exces creaza provocari zilnice pentru creierele umane, facandu-i pe oameni sa se simta epuizati inainte ca ziua sa se incheie.

Insa prin folosirea unor principii neurostiintifice, Levitin spune ca oamenii pot redobandi controlul asupra creierului prin organizarea informatiilor intr-o maniera care optimizeaza capacitatea creierului.

1. Externalizarea datelor

Decat sa memorezi 20-20 de lucruri pe care le ai de facut, mai bine trece-le pe o coala de hartie. Procedand in acest fel le vei putea prioritiza mai usor si, astfel, vei putea sa iei cele mai bune decizii in cel mai potivit moment. Atunci cand informatiile sunt in cap, creierului ii este greu sa se concentreze si isi iroseste energie pretioasa pentru a-si reaminti tot ceea ce ai de facut. In plus, prin scrierea de mana informatiile se intiparesc mai usor in creier prin folosirea „muschilor” memoriei.

2. Ia deciziile importante dimineata

De fiecare data cand iei o decizie utilizezi cateva dintre neuro-resurse. Problema este ca aceste neuro-resurse sunt folosite indeferent ca este vorba despre luarea unei decizii nesemnificative, spre exemplu daca sa porti tricoul rosu sau cel galben, sau ceva important cum ar fi incheierea unei afaceri de 1 milion de euro. „Daca iti petreci toata ziua luand horarari lipsite de importanta, atunci cand trebuie sa iei una importanta, spre seara, din punct de vedere neurologic esti obosit”, a dezvaluit Levitin care numeste acest fenomen epuizare decizionala. Daca deciziile importante le programezi pentru inceputul zilei maximizezi utilizarea resurselor creierului si, prin urmare, iei hotarari mai bune.

3. Fii organizat

Daca esti organizat in mediul fizic creierul tau are mai putine poveri psihice. Aranjeaza un loc in care sa pui cheile, ochelarii si mobilele. Permite-i mediului fizic sa serveasca ca memento, ajuntand creierul sa-si aminteasca lucruri.

4. Multitasking este un mit

De cate ori pe zi te trezesti verificand mail-ul in timp ce esti la telefon cu un client, sau sa raspunzi la un sms in timpul unei intalniri? Poate iti spui ca faci multitasking insa potrivit lui Levitin asta este un termen impropriu. „Ceea ce facem noi de fapt este sa ne mutam atentia rapid de la un lucru la celalalt”. Insa procedandu-se astfel, creierul ramane fara glucoza. Glucoza este combustibilul necesar neuronilor pentru a comunica intre ei. Consumarea glucozei prin schimbarea atentiei de la o sarcina la alta inseamna obosirea creierului inca din timpul zilei. In plus, schimbarea atentiei de la un lucru la altul iti reduce IQ-ul cu 10 puncte.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!