Codex Gigas sau Biblia Diavolului contine cele mai nebanuite secrete ale vietii: „Cantareste 70 de kg si a fost scrisa de un calugar intr-o noapte sub indrumarea lui Satan”!

Codex Gigas sau Biblia Diavolului contine cele mai nebanuite secrete ale vietii: „Cantareste 70 de kg si a fost scrisa de un calugar intr-o noapte sub indrumarea lui Satan”!

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 May 2018 in Curiozități

Codex Gigas sau Biblia Diavolului este o carte controversata din anul 1295 care se pare ca ar ascunde cateva secrete nestiute ale vietii.

Se presupune ca fost scrisa in Evul Mediu de catre un calugar, doar intr-o singura noapte cu ajutorul diavolului. Codex Gigas reprezinta unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, care nici in ziua de astazi nu a fost elucidat.

Denumirea cartii cu pricina are o semnificatie sugestiva pentru ca este o carte gigant, care cantareste nu mai putin de 70 de kilograme. Este cunoscuta si sub denumirea de Biblia Diavolului, pentru ca legenda spune ca in 1295, un calugar benedictin a scris-o intr-o singura noapte sub indrumarea lui Satan.

Initial, cartea a fost pastrata intr-o manastire din Boemia (Cehia din zilele noastre), pentru ca mai apoi sa fie trimisa intr-o alta din apropierea orasului Praga. Mai tarziu, imparatul Boemiei, Rudolf al II-lea, a pastrat-o in castelul sau pana in momentul in care trupele suedeze au furat-o in timpul Razboiului de Treizeci de Ani. Astfel, a devenit parte din colectia de carti a reginei Christina a Suediei si astazi se regaseste in Biblioteca Nationala a Suediei din Stockholm.

Pe langa istoria sa tumultuoasa, Codex Gigas este o insiruire aberanta de texte biblice combinate cu unele satanice. De exemplu, in cartea misterioasa se regaseste Biblia scrisa in latina, numeroase texte de pocainta insotite de liste de pacate si modalitati adecvate de ispasire, dar mai contine si imaginea diavolului, care este insotita de texte de proslavire.

Imaginea diavolului ocupa o pagina intreaga si este descris cu lux de amanunte. El sta cu mainile ridicate la cer, intre doua turnuri si pare ca il provoaca pe Dumnezeu la un duel. Diavolul are doar patru degete la maini si la picioare si principala sa caracteristica este hidosenia. Numele de Biblia Diavolului a fost dat cartii pornind de la aceasta imagine grandioasa, care a fost inclusa benevol intre textele sacre.

Pornind de la aceste date, specialistii au tras concluzia ca a fost scrisa de un calugar care comisese enorm de multe pacate si care avea nevoie sa-si elibereze constiinta.

Numai ca cei slabi cadeau prada ispitei: lacomie, invidie, deviatie sexuala. Pedepsele erau extreme pornind de la izolare, infometare, excomunicare si pana la moarte. Undeva prin manastire se decidea soarta calugarului decazut. S-a hotarat ca el trebuie sa moara pentru ca a incalcat regulile. Calugarul le-a promis mai marilor ca daca mai este lasat o zi in viata el va scrie o opera impresionanta prin care sa slaveasca manastirea pe vecie. Superiorii sai au ras, dar calugarul a insistat ca sa fie lasat o singura noapte ca sa-si termine opera. El este lasat sa incerce, dar edictul lor este fara echivoc: daca nu termina cartea, va muri.

Calugarul a scris pagina dupa pagina pana cand mana i-a amortit, atunci a apelat la arhanghelul decazut Satan ca sa-l ajute sa termine opera. Legenda spune ca demonul raspunde chemarii calugarului si ii cere sufletul in schimbul ajutorului. In acest fel cartea a fost terminata.

Interesant mai este faptul ca in ciudat continutului dubios, acest manuscris, considera si una dintre cele mai importante minuni ale Evului Mediu, nu a fost niciodata condamnat de Inchizitie. De-a lungul timpului, Codex Gigas a fost studiat si a reprezentat sursa de inspiratie pentru cei mai multi reprezentanti ai clerului. Chiar si in ziua de astazi, Vaticanul adopta o pozitie de toleranta fata de Biblia Diavolului, ca si cum reprezinta un manuscris religios important.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!